Thuis is zoveel meer dan de plek waar je nu woont.

DE WOONKAMER is de kamer waar jouw identiteit gevormd wordt, het is een plek waar je samen bent met gezinsleden, vrienden en familie. Het is een van de meest flexibele plekken in huis, waar verschillende sociale bezigheden plaatsvinden.
Het is de belangrijkste ontmoetingsplek, naast een eventuele woonkeuken.

In de woonkamer kijk je samen tv, er worden spelletjes gespeeld, goede gesprekken gevoerd en uitgebreid de krant gelezen.

Deze ruimte vormt je identiteit aan de hand van de mensen met wie je samen bent, het is de ruimte waar jij jezelf ten opzichte van anderen vormt en kunt laten zien.

Om een woonkamer goed te laten functioneren is het nodig dat er voldoende comfortabele zitplaatsen zijn. Het is noodzakelijk dat iedereen in het gezin een gelijkwaardige zitplek heeft, zodat het gevoel van gelijkwaardigheid onderling gewaarborgd is. In veel woonkamers is het woekeren met de ruimte waardoor soms concessies gemaakt worden die niet altijd goed uitpakken. Denk maar aan een 4 persoonsbank, terwijl er 5 gezinsleden zijn.
Het gevoel dat je het 5e wiel aan de wagen bent is voor niemand fijn en kan grote gevolgen voor je verdere leven hebben.

Iedereen in huis moet zich in de woonkamer op zijn gemak kunnen voelen, zodat alle gezinsleden het ook de moeite waard vinden om elkaar daar op te zoeken, te verbinden met elkaar en samen te zijn.

Een woonkamer is, vaker dan gemiddeld, het strijdtoneel in huis. Het is de plek waar alles samenkomt, de één wil rustig een boek lezen, iemand anders wil tv-kijken of een spelletje doen aan tafel. Niet altijd eenvoudig omdat vlekkeloos te laten verlopen zodat iedereen zijn eigen ding kan doen zonder ‘last’ te hebben van elkaar.  Het is van groot belangrijk om hier de nodige aandacht te besteden zodat iedereen in zijn element is en betrokken blijft met elkaar.

Een goed ingerichte en fijne woonkamer voorkomt dat gezinsleden zich terugtrekken in hun eigen domein zoals slaapkamer, studeerkamer, kantoor of keuken. Terugtrekken van gezinsleden zorgt voor een moeilijke communicatie in een gezin. Het wordt dan lastig om je met iedereen op een dieper niveau te verbinden. Wat uiteraard wel nodig is om gevoelens, ervaringen, wensen en dromen uit te wisselen.

Een woonkamer die goed functioneert zal het makkelijker maken om je sociale contacten te onderhouden, mensen uit te nodigen en te ontvangen en daarmee je leven te verrijken.

De mate waarin een mens andere mensen om zich heen heeft met wie lief en leed gedeeld kan worden, blijkt van directe invloed te zijn op de emotionele kwaliteit van het leven.

Daarnaast is het gebruik van kleur in een woonkamer van groot belang.
Kleur is de snelste en meest krachtige manier om een ruimte gevoelsmatig in balans te brengen.

GRIJS is een kleur die NIET in de woonkamer hoort, terwijl het de kleur is waarmee je zo makkelijk elke kleur kunt combineren.

De kleur GRIJS hoort bij het element METAAL. De energie van metaal zorgt ervoor dat je makkelijk grenzen stelt, nee zegt, verdriet verwerkt en de financiën op orde houdt. Kwaliteiten die je nodig hebt maar niet in een woonkamer.

Ze staan loodrecht tegenover de functie van de ruimte. Het element wat bij de woonkamer hoort is HOUT, hout staat voor groei, gelijkwaardigheid, communicatie, familie, gezin, praten, enthousiasme. Een totaal andere energie dan metaal, als je deze 2 kwaliteiten met elkaar verwisseld merk je dat in huis direct doordat de energie in tegengestelde richting gaat. Wat kan zorgen voor discussies, onbegrip, frustratie en het gevoel dat je tegen gewerkt wordt. Alsof niets gaat zoals jij het graag wilt.

De kleur die bij het element HOUT hoort is GROEN. Nu betekent het niet direct dat elke woonkamer GROEN geverfd moet worden, omdat kleur heel NAUW ZIET om te kiezen. Het verandert direct je gevoel in huis, kies bewust met de basisregels van Feng SHui zit je altijd goed. In Feng Shui wordt het elementen schema aangehouden om de doorstroom te bevorderen, want energie gaat met de klok mee. WATER voedt HOUT, HOUT stookt het VUUR op, as is voeding voor AARDE, uit de aarde wordt METAAL ontgonnen en METAAL wordt zo vloeibaar als water als het verwarmt wordt. Een natuurlijke cyclus.

Stel dat je woonkamer in het metaal gedeelte in huis ligt, terwijl je een hout energie wilt bereiken, dan heb je een mediator nodig  en in dit specifieke geval is dat WATER.
WATER zorgt voor ontspanning en vind je terug in alle kleuren BLAUW, DIEPZEEGROEN EN ZWART. Soms heb je misschien weerstand tegen een kleur, dan is het heel belangrijk om daar de kennis van te hebben omdat dit ALLES ZEGT OVER HOE JIJ IN HET LEVEN STAAT EN HET LEVEN JOUW VORM KAN GEVEN DIE JE WILT.        Weerstand is gaaf, het zegt juist alles over wat je nodig hebt, ook in kleur.

KIES KLEUR IN HUIS,  MAAR KIES HET HEEL BEWUST.
WEET WAT JE DOET, want elke handeling in huis heeft gevolgen voor jou en je gezin.
Feng Shui gaat over de diepere laag, wie ben jij en wat laat jouw huis zien?
When things change inside you, things change around you!

Ben je zelf aan het dubben met je woonkamer of een andere ruimte in huis die niet goed aanvoelt. Vraag dan een vrijblijvend Feng Shui gesprek aan. Ik geef je direct een aantal tips mee die je praktisch kunt toepassen om je compleet thuis te voelen.
IK DENK GRAAG MET JE (INTERIEUR)PLANNEN MEE, info@livingthejoy.nl

Je huis hoort de fijnste plek op aarde te zijn, thuis gaat veel verder dan styling, maar gaat over je eigen plek innemen en je goed voelen.

Chat openen
Hoi, Ilonka hier.

Waar kan ik je mee helpen?